Odmiču radovi na najvećem projektu u Županiji
30.09.2020. Istaknuto, Vijesti

Ploča sa žutim zvjezdicama na plavoj podlozi konačno je pokazala da smo blizu najvećeg gradilišta u Zadarskoj županiji. A uz cestu od Suhovara do tih žutih zvjezdica, milijun razloga koji pokazuju zbog čega se gradi stotine milijuna kuna vrijedan Centar za gospodarenje otpadom: što manja, što veća, odlagališta svih mogućih vrsta otpada uredno su poslagana uz prometnicu koja vapi za obnovom.

Ulaz na gradilište Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim označen je još jednom pločom s onim istim žutim zvjezdicama na plavoj podlozi. Unutra, na ograđenoj površini od čak 46 hektara nedavno su započeli radovi čiji su „ukupni prihvatljivi troškovi” na „jeziku EU administracije” zaokruženi na 486.217.920 kuna. I 80 lipa, vjerovali ili ne.

Dino Perović, direktor tvrtke „Eko” koja vodi ovaj projekt, kasnije će nam objasniti da je „intenzitet potpore EU 76,2655779 posto”. On je savladao onaj gore spomenuti jezik: od tog postotka sa sedam decimala, pa do razumljivog postotka od 90, gradnju CGO-a financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih deset posto „lokalna zajednica” okupljena među vlasnicima tvrtke „Eko”.

– Rok za dovršetak radova je sredina 2022. godine, ali treba računati i na šest mjeseci probnog rada. Dovršetkom radova konačno će biti zatvoren deponij kod Dikla, kaže Perović prisjećajući se obilne procedure koja je prethodila konačnom početku radova.

-Radovi su, po građevinskim dozvolama koje smo dosada dobili, krenuli 17. kolovoza, ovdje će uskoro biti jako živo. U cijeloj Hrvatskoj najdalje smo odmakli mi u Zadru i u Šibeniku, ostali su još u fazi izrade dokumentacije.

-Pa koliko je tih građevinskih dozvola?

-Ukupno ih je 13, stigle su nam dvije, ali to će vam bolje objasniti šef gradilišta, kaže Perović.

Gradilište je ogromna ploha s koje su golemi bageri već počistili makiju, tu su i kontejneri unutar kojih su „terenski uredi”, ali i poveća „sala za sastanke”. Trenutno je prazna, ali će se i to uskoro promijeniti.-Dobili smo građevinske dozvole za pristupnu cestu i trafostanicu. Čim su stigle, istog dana su krenuli radovi na donjem ustroju ceste i iskopu za trafostanicu. Sredinom listopada slijedi betonaža. A ostalo su pripremni radovi, sada je sveukupno na gradilištu 10-12 ljudi, a kad se sve ovo zahukta i kad radovi budu najintenzivniji bit će ih oko 150, objašnjava nam Igor Jošt, čovjek kojega je slovenski konzorcij „Riko” kao izvođač radova imenovao za šefa gradilišta.Radnici su smješteni u obližnjim Suhovarama i Poličniku, po apartmanima čiji se vlasnici s pravom nadaju još boljoj popunjenosti u naredne dvije godine.

Pročitajte više na Zadarski.hr