22.11.2016. Istaknuto, Vijesti

U Zadru je u ponedjeljak, 21. studenog 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Potpisivanju ugovora su bili nazočni ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić i direktor Eko d.o.o. Zadar Dino Perović.

Projekt CGO Biljane Donje vrijedan je 377,3 milijuna kuna. Iz Kohezijskog fonda Europske unije osigurano je 70,65% sredstava potrebnih za gradnju centra, 19,35% osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 10% Zadarska županija, gradovi i općine na području Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije.
Ministar Dobrović naglasio je kako potpisivanje ovog Ugovora označava početak i novih gospodarskih aktivnosti te otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje ljudi.

„Centri za gospodarenje otpadom dio su cjelovitog sustava gospodarenja otpada. U njima će se obrađivati nerazvrstani dio otpada. Međutim, centri moraju biti dimenzionirani na način da uvažavaju preuzete EU obveze u pogledu gospodarenja otpadom. Potrebno je uvažiti činjenicu da Hrvatska do 2020. mora odvojeno prikupljati 50% otpadnog papira, stakla, plastike i metala. Stoga je važno da u fokusu bude odvojeno prikupljanje otpada i recikliranje što je glavni cilj Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. kojeg planiramo usvojiti do konca ove godine” – istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Plan će, dodao je ministar, omogućiti da Hrvatska uspostavi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u kojem će odvojeno prikupljanje otpada i recikliranje biti u prvom planu. U takvom sustavu svoje mjesto naći će i centri za gospodarenje otpadom, ali na način da se poštuje hijerarhija gospodarenja otpadom i načela kružnog gospodarstva.
„Zbrinjavanje otpada je jedna od najvažnijih stvari današnjice. To je obveza koja nema alternative. Kao odgovorni pojedinci poduzeli smo sve kako bi sagradili Centar za gospodarenje otpadom koji će omogućiti da zatvorimo velik broj odlagališta otpada na području naše županije. Hvala Ministarstvu i Fondu što su prepoznali našu inicijativu te osigurali sredstva za izgradnju” – izjavio je župan Stipe Zrilić.

Zamjenik gradonačelnika Zadra Zvonimir Vrančić istaknuo je kako će izgradnja CGO-a značiti i konačnu sanaciju deponija u Diklu, te zahvalio bivšoj ministrici Mireli Holy na deblokiranju ovog zadarskog projekta. Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. zahvalio je ministru Dobroviću na potpisu ovog vrlo važnog Ugovora, koji je, kazao je Perović, rezultat uspješno završenog ocjenjivanja projektnog prijedloga čime je zaključeno kako je Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje u potpunosti usklađen sa svom pozitivnom zakonskom regulativom EU na području gospodarenja otpadom.

Ovime završavamo dugotrajnu pripremnu fazu i ulazimo u provedbeni dio ovog iznimno važnog projekta za Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije. Današnjim potpisom na Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava zatvorena je financijska konstrukcija izgradnje CGO Biljane Donje. Centar kao takav će biti sastavni dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom na području Zadarske i južnog dijela Ličko – senjske županije i u suglasju je sa što intenzivnijim odvojenim sakupljanjem reciklabilnog dijela otpada, gdje do 2020. godine moramo postići 50 % odvojeno sakupljenog reciklabilnog otpada, jer u protivnom postoji opasnost da Centar bude nedovoljnog kapaciteta. Te ćemo zajedno s komunalnim tvrtkama s područja obuhvata Centra nastojati postići zahtjevne zadane ciljeve u što kraćem roku na dobrobit svih korisnika naših usluga, kazao je Perović i još jednom zahvalio Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, svim suradnicima i osnivačima tvrtke Eko d.o.o. koji su sve ove godine bili potpora i logistika u realizaciji projekta CGO Biljane Donje.

Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, istaknuo je da je Fond do sada jedinicama lokalne samouprave odobrio oko 350 milijuna kuna za nabavu komunalne opreme.
„Cilj je da građani, uz prihvatljive troškove odvoza otpada, imaju kvalitetniju komunalnu uslugu te dostupnu infrastrukturu za primarnu selekciju otpada” – naglasio je Majdandžić, naglasivši kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predvidio sufinanciranje projekta CGO-a Biljane Donje, odnosno da će udio domaće komponenta biti u punom iznosu od 82 milijuna kuna.

Na otpisivanju ugovora u Domu Zadarske županije nazočni su još bili zastupnici u Saboru Republike Hrvatske Grozdana Perić i Marko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija, zamjenik župana Zadarske županije Božidar Longin, pročelnik UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije Olivio Meštrović, pročelnica UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra Andreja Baraba te direktor Čistoće Zadar Dragan Maračić.