19.09.2018. Blog, Istaknuto

Jeste li znali da na svijetu ima više mobitela nego ljudi? Tako je u svega trideset godina broj mobilnih uređaja porastao s nule na više od 7,2 milijarde, što je pet puta brže od porasta broja stanovnika. Ali, znate li što napraviti s njima nakon što ih više ne želite koristit?

Budite kreativni

Stari mobilni uređaji, posebice oni tzv. pametni, su ustvari malena računala. Samim time, možete ih nastaviti koristiti za pretraživanje interneta, slušanje glazbe, gledanje filmova i sl. dok ste spojeni na bežični Internet u svom domu ili, jednostavno, kao budilicu. Međutim, pametni mobilni uređaji jednostavno, uz pomoć nekoliko aplikacija lako se mogu pretvoriti i u digitalni okvir za fotografije, e-kuharicu, GPS vodič i sl.

Prodajte ga

Iako za stari uređaj nećete dobiti ni približno onoliko novaca koliko ste za njega prilikom kupnje izdvojili, prodaja je jedan od načina na koji ga možete zbrinuti. Internetske stranice za prodaju pritom su dobar odabir jer s jedne strane možete realno procijeniti vrijednost vašeg uređaja, a s druge ih strane posjećuje veliki broj ljudi te je vjerojatnost da ćete kupca naći u kratkom roku velika.

Poklonite ga

Iako vama možda više ne koristi, sigurno imate zainteresiranog rođaka, prijatelja ili susjeda kojima bi mogao poslužiti.

Reciklirajte ga

Ako je vaš mobitel jednostavno „prestar”, a nemate zainteresiranih kojima biste ga mogli pokloniti, onda je recikliranje jedino što vam preostaje. Električni i elektronski otpad (EE-otpad) spada u opasni otpad te ga nije dopušteno odlagati zajedno s ostalim otpadom iz kućanstva, već ga je potrebno izdvojiti i predati ovlaštenim sakupljačima. U Hrvatskoj tako postoje brojni sabirni centri od kojih možete naručiti besplatan odvoz EE otpada ili možete sami otpad odvesti u najbliže reciklažno dvorište.

Što god odlučili napraviti, važno je samo da uređaj ne završi na odlagalištu te da prije nego mu promijenite funkciju s njega obrišete sve (osobne) podatke.