22.08.2018. Blog, Istaknuto

Bez obzira sviđaju li vam se ili ne, japanke su ikone ljetne obuće već više od 50 godina te danas teško možemo zamisliti ljeto bez njih. Jeftine, udobne i savršene za odlazak na plažu, japanke su zadnjih godina postale još popularnije širom svijeta te su doživjele modnu evoluciju od komada jeftine plastike do skupih dizajnerskih komada.

Međutim, ono što im je većini zajedničko jest da je riječ o modnom komadu koji traje samo jedno ljeto te nakon toga završi na odlagalištu otpada. Samim time, iako su pogodne za plažu, japanke potencijalno postaju pogubne za more, jer su većinom napravljene od teško razgradive plastike i gume, a poznato je da većina otpada – gotovo 80 % – u more dospijeva s kopna. Osim toga, stare japanke napravljene od PVC plastike i poliuretana odbačene na odlagališta i u more mogu otpuštati otrovne kemikalije, koje predstavljaju štetni rizik kako za okoliš tako i za ljude. Navedeno je potvrđeno i istraživanjem kojeg je provela Švedska udruga za zaštitu prirode, a u kojem je testirano 27 plastičnih sandala. U navedenom istraživanju u čak 17 japanki znanstvenici su pronašli opasne kemikalije, uključujući toksične metale (poput žive, olova i kadmija) i DEHP koji oštećuju endokrin.

Danas su tako japanke diljem svijeta – od Tajlanda preko Australije do Havaja – postale jedan on najčešće pronađenih predmeta u akcijama čišćenja mora i obale. A samo malo truda je potrebno da se njihova količina na odlagalištima smanji:

  • kupite kvalitetne japanke koje će potrajati duže od jedne sezone ili kupite japanke napravljene od recikliranih materijala
  • japanke koje ne želite više nositi – donirajte
  • prije nego ih odlučite baciti, razmislite možete li ih upotrijebiti za nešto drugo, primjerice kao držač vrata ili podmetač 
  • pretvorite ih u igračku ili umjetničko djelo
  • ako ih stvarno više ne trebate – pobrinite se da ih odložite pravilno kako bi se mogle reciklirati.