27.11.2018. Blog, Istaknuto

Jeste li znali da čak 80% proizvoda bacimo u smeće nakon što smo ih upotrijebili samo jednom? A prema redu prvenstva gospodarenja otpadom priprema za ponovnu uporabu na drugom je mjestu, odmah nakon sprečavanja nastanka otpada, a prije recikliranja i drugih postupaka oporabe. Postupa zbrinjavanja otpada, koji uključuje i odlaganje otpada, najmanje poželjan postupak gospodarenja otpadom.

Ponovna uporaba dodatno predstavlja mjeru sprječavanja nastanka otpada, a odnosi se na postupke kojima se omogućava ponovno korištenje proizvoda ili njihovih dijelova, koji još nisu ušli u tokove otpada, u istu svrhu za koju su izvorno napravljeni.

A ponovno se može upotrijebiti gotovo sve – od starog namještaja i odjeće do općenito robe široke potrošnje. Stoga prije nego neku stvar odlučite definitivno baciti razmislite možete li joj – uz malo mašte i truda – osmisliti novu namjenu ili od nje izraditi neki novi uporabni predmet. Važno je imati na umu da se većini stvari, posebice tekstilnim, jednostavnim popravkom može produžiti vijek trajanja. A ako niste sami u mogućnosti ponovno upotrijebiti stvari, pobrinite se da one – pravilnim odvajanjem – dospiju do tzv. Centara za ponovnu upotrebu gdje će se pripremiti za daljnje korištenje, a s ciljem očuvanja njihove izvorne namjene. 

I zapamtite: ponovnom uporabom starih predmeta smanjujemo količinu otpada koji završava na odlagalištima, štedimo vrijedne resurse i energiju te stvaramo ljepše i ugodnije okruženje.