27.06.2018. Blog, Istaknuto

Vrijeme je novac. A vremena imamo sve manje. Život je postao užurban, a trendovi se mijenjaju brže nego ikad prije. I dok neki traju svega jednu sezonu, neki su došli da ostanu. A ne bi trebali. 

Na prijelazu u novo tisućljeće svi smo pili vodu iz slavine i „tursku“ kavu iz „prave“ šalice, a talog smo koristili za zalijevanje cvijeća. Međutim, nedostatak vremena i pritisak da uvijek budemo na vrijeme doveo je do toga da mijenjamo navike – pa i one kako započinjemo dan. Umjesto doručka, čija je svrha bila okupiti članove obitelji za stolom da zajedno započnu dan, danas se sendviči pakiraju u plastične vrećice ili foliju te konzumiraju u putu, a kava se kupuje u najbližem dućanu te pije u pokretu iz papirnate šalice s plastičnim poklopcem.

Razlog za navedeno je taj što svi želimo uštedjeti onu jednu minutu više u danu pa je trend jasan – živimo i hranimo se u pokretu. Međutim, taj nas je trend doveo do jednog drugog, a to je nekontrolirano gomilanje jednokratne ambalaže na odlagalištima diljem svijeta. Tako se procjenjuje da se godišnje odbaci više od 500 milijardi jednokratnih šalica za kavu. A njihov je problem višestruk. Osim što su pretežito napravljene od dva različita materijala – papira i plastike – najčešće su i zaprljane tekućinom, što ih čini nepogodnima za recikliranje, pa ih se diljem svijeta reciklira manje od 1%. Dodatno, za njihovu proizvodnju koristi se pulpa od stabla, koje se stoga mora odrezati, a ako se navedenom pridoda i ugljični otisak koji nastaje prilikom proizvodnje, jasno je kako je utjecaj ovih šalica na okoliš ogroman.

Međutim, nisu šalice jedine. Čak 50% ukupne plastike na svijetu koristi se za proizvodnju predmeta za jednokratnu upotrebu, poput bočica za vodu, slamki i vrećica za kupovinu, koje svakodnevno koristimo. I to je jasan alarm da trend treba mijenjati – na tržištu su dostupne raznorazne čaše i šalice za višekratnu upotrebu kao i platnene vrećice koje trebaju postati dijelom novog stila života kojim ćemo pokazati da brinemo o budućnosti.

Stoga je došlo vrijeme da odbacimo plastične predmete za jednokratnu upotrebu, a razloga je i više nego dovoljno: 

  • napravljeni su od fosilnih goriva
  • ostavljaju značajan ugljični otisak
  • u okolišu ostaju stotinama godina
  • samo neznatan postotak se reciklira
  • ispuštaju toksične tvari u hranu i piće
  • mogu uzrokovati hormonalne poremećaje 
  • zagađuju oceane i mora
  • ugrožavaju morske životinje i ptice te
  • kroz ulaze u prehrambeni lanac.