19.04.2018. Istaknuto, Vijesti

U petak, 13. travnja, u Metkoviću je, u organizaciji Grupacije centara za gospodarenje otpadom, Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, održan okrugli stol pod nazivom „Problematika zbrinjavanja goriva iz otpada iz Centara za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj“. U otvorenoj i stručnoj raspravi, osim članova Grupacije, sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, voditelj službe u Sektoru za održivo gospodarenje otpadom, planove, programe i informacijski sustav Aleksandar Rajilić iz istog ministarstva te savjetnik ministra Dinko Sinčić.

Razmatrana je aktualna situacija u kojoj se nalaze centri za gospodarenje otpadom Kaštijun i Marišćina u dijelu koji se odnosi na plasman proizvedenog goriva iz otpada. Budući je u Hrvatskoj ograničen broj industrijskih postrojenja u kojima se gorivo iz otpada može koristiti, bit će potrebno razmatrati i druge opcije njegova plasmana, a sve u cilju što kvalitetnijeg i jeftinijeg načina njegova zbrinjavanja, što bi trebalo utjecati na smanjenje računa za krajnje korisnike.

Proizvodnja goriva iz otpada (GIO) će u prvom redu ovisiti o stupnju odvojeno sakupljenog otpada, budući se GIO proizvodi iz dijela visoko kaloričnog dijela otpada. S obzirom na navedeno, što stupanj odvojenog sakupljanja bude veći i učinkovitiji time će i njegova količina biti manja, a samim tim smanjit će se i troškovi njegova zbrinjavanja.

Zaključak svih sudionika okruglog stola je kako je potrebno što aktivnije uključivanje nadležnog ministarstva u rješavanju razmatrane problematike, jer se radi o problematici koju nije moguće rješavati na lokalnoj razini, već je potrebno uključiti sve čimbenike od lokalne razine preko državnih tvrtki koje imaju mogućnost zbrinjavanja goriva iz otpada (primjerice HEP) pa sve do Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje bi trebalo sve te aktivnosti koordinirati.