Postavke kolačića

Naša stranica koristi kolačiće

Neki od njih du neophodni za ispravan rad stranice, dok neke možete ugasiti u postavkama.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda strukturnifondovi.hr europski-fondovi.eu/konkurentnost-i-kohezija
Fondovi loga

Blog: Kako je plastika dospjela u naš organizam?

Blog: Kako je plastika dospjela u naš organizam?

20. 11. 2018.

Europski parlament u listopadu je glasovao za zabranu čitavog niza plastičnih proizvoda koji pridonose destruktivnom i toksičnom onečišćenju okoliša, rijeka i mora. Usvojeno izvješće nastavak je ambicioznog prijedloga Europske komisije iz svibnja o smanjenju plastičnog otpada, tzv. Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, konačni bi se tekst direktive trebao usvojiti 2019. godine.

Jedna od predloženih mjera je potpuna zabrana plastičnih predmeta za koje na tržištu već postoji dostupna alternativa, kao što su štapići za uši, plastični pribor za jelo i tanjuri, slamke i nastavci za balone. Također, izvješće obvezuje države članice da smanje do 2025. godine za 25% upotrebu proizvoda poput jednokratnih šalica za kavu i plastičnih posuda za hranu.

Jedan od razloga za ovaj intenzivni angažman europskih institucija po pitanju plastike su i procjene kako se u svjetskim oceanima nalazi više od 150 milijuna tona plastike, a samo se u EU godišnje u okoliš ispusti od 75.000 do 300.000 tona mikroplastike. Koliko je plastika štetna govore i rezultati nedavnog istraživanja prema kojima je, nakon životinja, mikroplastika pronađena i u ljudskoj stolici. U pilot studiji znanstvenici su od osam odraslih osoba iz Austrije, Britanije, Finske, Italije, Nizozemske, Poljske, Rusije i Japana zatražili da vode dnevnik o tomu što jedu u sedmodnevnom razdoblju te da im na analizu na kraju daju uzorak stolice. Svi sudionici istraživanje jeli su hranu pakiranu u plastične vrećice, pili su iz plastičnih boca i konzumirali ribu, a na kraju istraživanja u uzorcima stolice otkriveno im je devet različitih vrsta plastike veličine od 50 do 500 mikrona.

Ranije su ostaci plastike pronađeni u mnogim morskim vrstama, preko kojih ulaze u prehrambeni lanac i tako predstavljaju opasnost i za ljudsko zdravlje. Sredozemno more jedno je od najpogođenijih plutajućim krhotinama plastike, a mikroplastika je pronađena i u oko dvije trećine uzoraka vode iz vodovoda u europskim zemljama.

Kakve će biti posljedice toga što je plastika dospjela i u ljudsko tijelo, znanstvenici će tek otkriti.