Postavke kolačića

Naša stranica koristi kolačiće

Neki od njih du neophodni za ispravan rad stranice, dok neke možete ugasiti u postavkama.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda strukturnifondovi.hr europski-fondovi.eu/konkurentnost-i-kohezija
Fondovi loga

Edukativno-informativni program Edukacija o korisnosti otpada

Edukativno-informativni program Edukacija o korisnosti otpada

Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada te čuvaju priroda i okoliš. Međutim, da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. A da bi se to postiglo te se građane potaknulo na odgovorno ponašanje s otpadom, potrebno je krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre i ostale prijatelje.

Tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije zato je pokrenula niz edukativno-informativnih radionica u osnovnim školama diljem Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije, namijenjenih učenicima nižih razreda. Na radionicama nazvanima „Edukacija o korisnosti otpadom“ učenici kroz zgode i nezgode g. Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, uče u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo i plastiku, a pripremljena je i prigodna pjesmica. Na ovaj se način djeca uče raspoznavati čemu služe smeđi, žuti, plavi i zeleni spremnik te kako i sami doma mogu iskoristiti ono što bi inače odbacili da naprave neku novu stvar.

Osim radionica u školi, o važnosti novog sustava gospodarenja otpadom, koji će u dvjema županijama biti uveden dovršetkom gradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, na posebno osmišljenim seminarima razgovara se i s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava, komunalnih poduzeća i nevladinih udruga koji gravitiraju CGO-u.

Crtani film o odvajanju otpada

Tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije provodi edukacije za naše najmlađe sugrađane. U sklopu radionice „Edukacija o korisnosti otpada“ u kojoj djeca vrtićke dobi i učenici prvih i drugih razreda osnovne škole, kroz zgode i nezgode g. Otpadića uče kako razdvajati otpad, sada smo im pripremili i prigodni crtić! Odvajajmo otpad i čuvajmo Lijepu našu!