Postavke kolačića

Naša stranica koristi kolačiće

Neki od njih du neophodni za ispravan rad stranice, dok neke možete ugasiti u postavkama.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda strukturnifondovi.hr europski-fondovi.eu/konkurentnost-i-kohezija
Fondovi loga

Blog: Povratak u školske klupe – neka bude održiv!

Blog: Povratak u školske klupe – neka bude održiv!

26. 09. 2018.

Nova školska godina je počela, a prvi puta u klupe sjelo je više od 39 tisuća prvašića. Dodamo li njima još oko 280.000 učenika ostalih razreda osnovne škole te oko 152.000 „srednjaša“, jasno je kako će gotovo pola milijuna učenika do ljeta iduće škole „grijati stolice“, a pritom i proizvoditi otpad – na putu do škole, u školi te na putu doma. 

Samim time, postavlja se pitanje kako smanjiti količine otpada koji nastaju što od školskog materijala i opreme, što od obroka i ostalih izvannastavnih aktivnosti. Povratak u školu Povratak idealno je vrijeme za usvajanje ekološki prihvatljivih praksi u svakodnevnicu, koje mogu imati značajan i trajan pozitivan utjecaj na okoliš. Svi, naime, možemo sudjelovati u tome da ova školska godina bude „najzelenija“ ikad.

Pa evo nekoliko jednostavnih savjeta: 

  • Iz upotrebe izbacite vrećice za jednokratno pakiranje te školsku „marendu“ pakirajte u višenamjenske spremnike 
  • Prilikom kupnje školskog pribora izaberite onaj napravljen od recikliranih materijala
  • Odjeću od prošle godine poklonite ili donirajte
  • Ako ste se za nove školske izazove opremili i novim elektroničkim uređajem, stari poklonite ili pravilno reciklirajte
  • Provjerite ima li vaša škola jasno označene posude za recikliranje papira i plastike; ako nema, pokrenite vlastitu inicijativu te sami u razredu napravite spremnike u koje ćete selektivno odlagati otpad
  • Podučite prijatelje i školske kolege o pravilnom odlaganju otpada i recikliranju – kako u učionici tako i izvan nje
  • Pogledajte i pokažite prijateljima video koji pojašnjava kako se ekološki prihvatljivo ponašati.

I ne zaboravite: kao što jedna pokvarena jabuka može pokvariti cijelu košaru voća, tako i jedan nepravilno odložen nereciklabilni artikl može cijeli kontejner učiniti neiskoristivim. Stoga u odgovorno gospodarenje otpadom uključite učitelje i nastavnike i uživajte u „najzelenijoj“ školskoj godini ikad.