Postavke kolačića

Naša stranica koristi kolačiće

Neki od njih du neophodni za ispravan rad stranice, dok neke možete ugasiti u postavkama.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda strukturnifondovi.hr europski-fondovi.eu/konkurentnost-i-kohezija
Fondovi loga

Počeli smo s novim ciklusom radionica za djecu

Počeli smo s novim ciklusom radionica za djecu

05. 02. 2019.

Počeo je novi ciklus radionica za djecu “Edukacija o korisnosti otpada”. Kroz zgode i nezgode gospodina Otpadića tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije već treću godinu za redom educira najmlađe o važnosti pravilnog razvrstavanje otpada.

Bili smo danas i u zadarskom DV Bokanjac gdje je edukatoricu Antonelu dočekalo 30 mališana, koji su aktivno sudjelovali u radionici i na poklon od g. Otpadića dobili prigodne blokove i olovke.

Do kraja ove školske godine g. Otpadić obići će većinu dječjih vrtića i škola u Zadru i Zadarskoj županiji.

Osim na području Zadarske županije radionice „Edukacija o korisnosti otpada“ održavat će se i u južnom dijelu Ličko-senjske županije, odnosno gradovima i općinama koji gravitiraju budućem Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje, doznaje se u tvrtki Eko d.o.o.

Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada te čuvaju priroda i okoliš. Međutim, da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. A da bi se to postiglo te se građane potaknulo na odgovorno ponašanje s otpadom, potrebno je krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre i ostale prijatelje. Tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije zato je pokrenula niz edukativno-informativnih radionica u dječjim vrtićima i osnovnim školama. Na radionicama nazvanima „Edukacija o korisnosti otpadom“ učenici kroz zgode i nezgode g. Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, uče u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo i plastiku, a pripremljena je i prigodna pjesmica. Na ovaj se način djeca uče raspoznavati čemu služe smeđi, žuti, plavi i zeleni spremnik te kako i sami doma mogu iskoristiti ono što bi inače odbacili da naprave neku novu stvar.