Postavke kolačića

Naša stranica koristi kolačiće

Neki od njih du neophodni za ispravan rad stranice, dok neke možete ugasiti u postavkama.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda strukturnifondovi.hr europski-fondovi.eu/konkurentnost-i-kohezija
Fondovi loga

Potpisan Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Potpisan Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje

08. 04. 2019.

U Koncertnoj dvorani Kneževe palače g. Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije i g. Janez Škrabec, direktor tvrtke RIKO d.o.o. potpisali su Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Ugovor je vrijedan 368.492.963,75 kuna, a predviđen završetak radova je u drugoj polovici 2022. godine. Potpisivanju su nazočili i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako je ovo povijesni dan za Zadar i Zadarsku županiju jer, osim što počinje izgradnja samog Centra, ona je i preduvjet za sanaciju odlagališta Diklo, bolne točke ne samo Dikla nego i cijelog grada. Ovo je jedan od strateških projekata grada, uz odvodnju, kojima podižemo standard zaštite okoliša i gospodarenja otpadom na jednu novu razinu.

Direktor “Eka” Dino Perović je podsjetio da su dosada već potpisani ugovor za savjetovanja u odnosima s javnošću od 1,9 milijuna kuna, ugovor o tehničkoj pomoći od 5,1 milijun kuna i ugovor o nadzoru težak 5,6 milijuna kuna, ali je preostalo još potpisati ugovor za mobilnu opremu od 50 milijuna kuna.

Ovo će biti pionirska prekretnica na području naprednog prikupljanja i obrađivanja otpada u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. Na 46 hektara ćete dobiti postrojenje s najboljom raspoloživom tehnologijom čiji kapaciteti MBO obrade iznose 88.000 tona otpada godišnje, rekao je Janez Škrabec u ime izvođača radova i najavio kako će radovi biti završeni u drugoj polovici 2022. godine, te će postrojenje i u sljedeće dvije godine biti pod nadzorom tvrtke “Riko”.

Direktor Fonda za energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš je naveo kako je Zadar prešao mukotrpan put, ali još nije sve gotovo:

Moramo se snaći unutar složenih procedura EU i posao završiti bez ikakvih financijskih korekcija, jer i korekcija od pet posto može ugroziti cijeli projekt, upozorio je Ponoš.

Za gradonačelnika Tomislava Bulića izgradnja CGO je strateški projekt za Benkovac koji je u desetak godina odlaganja otpada na deponiju u Polači platio 8 milijuna kuna. Bulić je izrazio i svoje očekivanje da će otvaranje CGO-a donijeti dodatne benefite domicilnom stanovništvu, dok je zadarski gradonačelnik Branko Dukić najavio da uz izgradnju CGO-a i sanaciju deponija u Diklu, Zadar stoji i pred izgradnjom velikog sustava odvodnje čime će zaštita okoliša u gradu biti podignuta na novu razinu.

Izgradnja CGO-a i sustava za prikupljanje i recikliranje otpada, te zatvaranje 200 divljih deponija na području Zadarske županije su tri projekta kojima će biti riješeno prikupljanje otpada na suvremen i kvalitetan način, rekao je župan Božidar Longin.

Na putu smo učinkovitog gospodarenja otpadom, pri čemu su centri za gospodarenje otpadom završna faza tog sustava. Još moramo poraditi na ključnom elementu – odvajanju otpada na kućnom pragu, u čemu smo 2017. godine imali samo 28 posto. Održavanje Hrvatske lijepom i zaštita okoliša su prioritet svih prioriteta, izjavio je ministar Tomislav Ćorić.


Projekt sufinanciraju Europska unija iz Kohezijskog fonda u maksimalnom iznosu od 70,652 % (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.,  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u maksimalnom iznosu do 19,348% te Županija, gradovi i općine na području Zadarske županije u iznosu do 10% vrijednosti projekta.